13 Mayıs 2008

ANNELER GÜNÜM KUTLU OLSUN



Nefesini nefesime çekmek...işte hayatın anlamı bu.

Hayatımın en güzel hediyesini tanrı bana verdi.Eserek girdin hayatımıza Rüzgarımmm....hala da tufan gibi esiyorsun :))

11 Mayıs 2008

KAN YAPICI PEKMEZ

Pekmez genellikle kan yaptığı için çocuklara verilir.Pekmezin demir içerdiği doğru olsa da günlük ihtiyacın çok az bir kısmını karşılar.İki tatlı kaşığı pekmezde günlük manganez,demir,bakır,kalsiyum ve potasyum ihtiyacının yüzde 10'u bulunur.Örneğin süte pekmez katılarak basit şeker yerine çok daha değerli ve mineral içeriği zengin bir tatlandırıcı ile tatlandırılabilir.

Kaynak: Hürriyet cumartesi eki Sf 19

ET SUYU VE KEMİK SUYU

Et suyu ve kemik suyunun besin değeri yoktur!!!!!
Kemik veya et suyuyla hazırlanan pilavların,çorbaların daha besleyici olduğu düşünülüyor.Hatta bazı anneler makarna suyunu bile et veya kemik suyu ile hazırlıyor.Kırmızı ve beyaz etin besin değeri çok yüksek.Ancak haşlama sırasında etin içerdiği protein,mineral ve vitaminler et suyuna geçmez.Bu nedenle de besleyici özelliği yoktur.Sadece lezzet öğesi olarak kullanılır.Kemik ise kalsiyumdan zengin,ama kaynatılırken içeriği haşlama suyuna geçmez.Sadece kemik iliğindeki yağın bir kısmı suya geçer.

Kaynak: Hürriyet cumartesi eki.Sf 19

6 Mayıs 2008

Gülsem mi Ağlasam mı....



Geçen haftalarda Hidiv kasrına gitmiştik.Sanırım biraz geç kalmışız çünkü laleler solmak üzereydi hatta bazıları solmuştu.
Kıpırcanı çimlerin üstüne attık.İlk defa çimlerle tanıştığı için biraz korktu.Ama çok sürmedi korkusu.Daha sonra çimlerden koparıp tadına bakmaya çalıştı.

5 Mayıs 2008

PREMATÜRE BEBEKLERİN DERDİ

37 haftanın altında doğan bebeklere prematüre bebek deniyor.Düşük doğum ağırlığı olduğu için özel bir bakım istiyorlar.Anne karnında geçirmeleri gereken süreyi yoğun bakımda geçirmek zorunda kalıyorlar.

Gelişme Gecikmesi

Prematüre bebeklerin bazıları yaşıtlarına göre baş tutma,oturma,yürüme gibi gelişim basamaklarını daha geç yaşıyabiliyorlar.

İşitme Kaybı

Prematürelerde işitme kaybının ortaya çıkma riski daha fazla.

İnce Motor Becerilerde Gelişme

Kalem tutma,yazı yazma gibi faliyetlerin yapılması zaman alıyor.

Kaba Motor Becerilerde Gelişme

Yük taşıma,bir cismi bir yerden alıp başka bir yere koyma gibi işlevlerde gecikme oluyor.

Spastik Diparezi

Bebeğin ayağı at ayağı gibi aşağı doğru duruyor.Bu nedenle parmak ucunda yürüyor.Doktor kontrolleri düzenli yapılırsa ve fizyoterapi düzenli uygulanırsa, yüzde 100 iyileşebiliyor.

Akciğer Sorunları

32 haftanın altında doğan,solunum cihazına bağlanmış bebeklerde,kronik akciğer hastalığı gelişebiliyor.


Kaynak: Parents şubat sayısı

BEBEK MASAJI NASIL OLUR?

Bebeğinize masaj yaparken sadece parmaklarınızı değil bütünüyle ellerinizi kullanmanız gerekir.Ellerinizi önceden ısıtın ve yağlayın.

Karın

Bebeğinizin karnını göbek deliğinin etrafında saat yönünde okşayın.Sindirime yardımcı olan bu hareketi elinizi biraz daha yağladıktan sonra yavaş yavaş göğüs kafesinin üzerine doğru dağıtın.

Kollar

Omuzlardan başlayarak bebeğinizin kollarını yavaşça okşayın.Parmaklarınızla bebeğinizi kollarının iç kısmına,orta parmağınızla dirseğinden başlayarak omzuna kadar yavaşça masaj yapın.Daha sonra avuç içini ve her bir parmağını ovun.

Eller

Başparmağınızı bebeğinizin avuç içine koyun.Bebeğiniz refleks olarak parmağınızı kavrayacaktır.Yavaş yavaş parmağınızla avuç içine baskı uygulayın.

Ayaklar

Bebeğinizin ayaklarını avuçlarınızın içine alın.İki elinizle aynı anda aynı hareketlerle bebeğinizin ayaklarını yavaş yavaş ovun.Ayaklar da tıpkı eller gibi kavrama refleksine sahiptir.

Baş

Parmaklarınızı bebeğinizin saçlarının arasında gezdirin.Başının arkasını avuçlarınızla destekleyin.Başparmağınızla alnın ortasından kulaklarına doğru,daha sonra da burnunun her iki yanından kulaklarına,en sonunda da alnına ve çenesine doğru masaj yapın.Bebeğiniz 4 aylıktan büyükse yüzüne de masaj yapabilirsiniz.

EMZİRMENİN YARARLARI

Tartışmasız en iyi besin desteği anne sütüdür.Emzirme,bebeğinizi kulak,burun ve boğaz enfeksiyonlarına,alerjik risklere(solunum ve beslenme),atopi,diyabet ve obezite gibi hastalıklara karşı korur.Ayrıca göğüs ve rahim kanseri riskini azaltan ve koruyan hormonların gelişmesini sağlar.Bu hormonlar doğum sonrası bunalımını da engeller.Ayrıca anne sütü ileriki yaşlarında, diğer besinlerle beslenen bebeklere göre daha zeki olmalarına katkı sunar.Doğumdan sonra gelen ilk sarı süt, bebek için çok önemlidir, çünkü bebeğin ilk aşısıdır.Anne sütünde yeterli miktarda su bulunduğundan ilk 6 ay bebeğe su vermeye gerek yoktur. Anne sütünün içinde yeterli demir olduğu için, emzirilen bebeklerde kansızlık görülmez.

İdeal Emzirme Nasıl Olmalıdır?

Emzirme doğumdan yarım saat sonra başlamalıdır.Bebek her ağladığımda emzirilmelidir.Yapay meme veya emzik emzirme döneminde bebeklere verilmemelidir.
Sezeryandan sonra bile olsa,klasik pozisyonda oturabiilir veya kolunuzun ya da bir yastığın üzerine doğru yan yatabilirsiniz.Önemli olan bebeğinizi,midesi sizin vücudunuza değecek,yüzü direkt olarak göğüslerinize bakacak,kulaklarıyla omuzu aynı eksende,başı hafifçe arkaya doğru eğik olacak şekilde tutmalısınız.

Doğru Emzirdiğimi Nasıl Anlarım?

İyi meme emen bebek uzun yutkunmalar gerçekleştirir.İlk ay günde 5-6 kez bezini ıslatır ve en az iki kez altın sarısı renginde kaka yapar.İkinci ayla birlikte dışkılama seyrekleşir.En önemlisi bebeğinizin düzenli kilo almasıdır.

Anne Sütünü Nasıl Arttırabiliriz?

Yenidoğan bebeğinizi en az 2 saatte bir emzirin, uyuyorsa uyandırın. Gece ise, 4-5 saatten uzun uyumasına izin vermeyin, uyandırıp emzirin. Bebeğin sık sık emmesi anne sütünü arttıracak en önemli etkendir.
Göğsünüzde her zaman bebeğe yetecek süt vardır, emzirme sırasında da, hormonal uyarıyla vücut yeniden süt üretecektir. Göğüslerin çok dolu olması bebeğin daha çok doyduğunu göstermez. Aynı şekilde, bazen pompayla sütü sağan anneler gelen miktar karşında hayal kırıklığı yaşayabiliyorlar.
Bebeğin belli bir süre değil, bir göğsü bitirene kadar emmesini sağlayın, sonra da öbür göğse geçin. Böylece, hem önce gelen sulu sütü, hem de sonra gelen yağlı sütü alacak, vücudunuz da süt yapımı için gereken uyarıları almış olacaktır. Emzirme Sırasında Bebeği Mümkün Olduğunca Çıplak Bırakın: Emerken kolay yorulup bırakan, uyuyakalan bebekler; bezleri kalacak şekilde soyulup anneyle cilt teması sağlanırsa daha uzun ve etkili emmeleri sağlanabilmektedir. Üşümemesi için bir örtü ile korunarak emmesi sağlanabilir. Emerken özellikle bebeğe eldiven giydirmemeli, anneye dokunabilmesine fırsat vermeliyiz.
Bol bol su içmek anne sütünü fazlasıyla arttıracaktır.