24 Ağustos 2008

Çocukta ATEŞ

Benim başımıza gelmesinden en çok korktuğum şeylerden biridir ateş.Diğerleri ise saymakla bitmez :)) Rüzgar ateşlendiğinde çok çaresiz kalıyorum sürekli havale korkusuyla yanından bir an bile ayrılamıyorum.Biraz abartıyorum galiba ama elimde değil.Çocukluğu ateşler içinde geçmiş ve 5 yaşında bademciklerini ,gözleri açık ağzından kanlar aka aka aldırmış biri olarak, belki de bilinç altı benimki.Bu yüzden bu konuyu devamlı araştırırım.Rüzgar şimdiye kadar 3 kere ateşlendi.İkisi 39.5'lara dayandı.Şurupla atlattık çok şükür.
Ben ateşini küçükken makattan ölçerdim.Şimdi bu pek mümkün değil tabi.Zira fır fır oynayan dötünde civanın kırılma tehlikesi var.Araştırmalarım sonucu en iyi derecenin kulaktan ölçer olduğuna kanaat getirdim.Şimdi sırada, iyi bir marka ateş ölçer edinmek var ve sonra da onu hiç kullanmamak için kıpırcan' a kış boyunca dikkat etmek lazım.Gerçi sakınan göze çöp batarmış,fazla üstüne düşmesem mi acaba.Saldım çayıra mevlam kayıra, mı yapsam :)
Bulduğum bazı bilgileri belki faydası olur diye yazıyorum.
Bol güneşli sağlıklı günler diliyorum hepinize :))

Ateş nasıl oluşur?
Vücut ısısı beyinde hipotalamus adı verilen bölgede kontrol edilir. Burada vücut ısısını 37 oC civarında tutmak üzere bir termostat sistemi bulunur. Enfeksiyonlarda veya bazı hastalıklarda bu sistem bir savunma mekanizması olarak vücudun ısısını arttırır.
Normal vücut ısısı; kişiden kişiye, yaşa, günün saatine, ölçümün yapıldığı vücut bölgesine, çevre ısısı gibi dış etkenlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bebeklerde vücut ısısı daha yüksektir, bir yaş civarında erişkin yaş düzeylerine doğru bir düşüş gösterir. Bu hafif düşüş ergenlik dönemi boyunca da devam eder. Kızlarda 13-14, erkeklerde 17-18 yaşlarında sabit hale gelir. Sabahtan akşama doğru vücut ısısında 0.5-1 oC artış gözlenir. Gün içinde en düşük değerler sabah 05.00-07.00, en yüksek değerler akşamüstü 16.00-19.00 saatleri arasında saptanır. Ateş nedeni ile acil servislere başvuruların 16.00-24.00 saatleri arasında olduğu saptanmıştır.

Ateş hangi durumlarda yükselir?
Enfeksiyonlar, ateşin en sık nedenidir. Ateş enfeksiyona karşı doğal bir savunma mekanizmasıdır.
Aşırı giyinme; özellikle yenidoğan bebekler, ısı kontrolü henüz tam gelişmediğinden, aşırı giyinme ve çevre ısısı gibi etkenlerden daha fazla etkilenirler.
Aşı uygulamaları sonrası bazen hafif ateş yükselmeleri olabilir.
Diş çıkarma sırasında da hafif ateş yüksekliği görülebilir. Ancak bunun 38 oC üzerinde olması beklenmez.

Hangi tip termometre kullanılmalı?
Dijital termometreler: Genellikle en hızlı ve kesin ölçüm sonuçlarını verirler. Çeşitli şekillerde ve boyutlarda olanları vardır. Ağızdan, makattan, koltukaltından ölçüm yapabilen türleri vardır. Genellikle ısı sensorunun bulunduğu esnek ve plastik bir uca sahiptir ve kolay okunabilir dijital bir göstergesi vardır.
Elektronik kulak termometreleri: Timpanik (kulak zarına ait) ısıyı gösterir. Kullanımı hızlı ve kolaydır. Dijital termometrelere göre daha pahalıdırlar. 3 ay altındaki bebeklerde dış kulak yolu dar olduğu için kullanımı önerilmemektedir.
Alın termometreleri: Küçük bebeklerde kulak termometrelerine alternatif olabilir. Ancak makat ölçümü kadar kesin sonuç vermez.
Emzik şeklinde termometreler: Çok güvenilir değildir. 3 ay altında bebeklerde kullanılmamalıdır. Ağızda birkaç dakika hareketsiz tutulması gerektiğinden kullanımı neredeyse imkansızdır.
Cıvalı cam termometreler: Daha önceleri en sık kullanılan termometreler olmasına karşın cıva içermesi ve kırıldığında cıvaya maruz kalma olasılığı nedeniyle tercih edilmemektedir.

Ateş nereden ölçülmeli?
Ateş makattan, koltukaltından, dil atından ve kulaktan ölçülebilir. Dilaltı ölçümü çocuklarda pek tercih edilmemektedir.
Makattan ölçüm: İç vücut ısısına en yakın ve en güvenilir ölçümdür. Ancak rahatsızlık hissi, ve özellikle yenidoğanlarda rektum hasarı gibi yan etkileri nedeniyle sık kullanılan bir yöntem değildir. Makattan ölçümde 38 oC nin üzeri ateş sayılır
Koltukaltından ölçüm: Basit ölçüm tekniği nedeniyle sık kullanılır. 37.3 oC nin üzeri ateş kabul edilir.
Kulaktan ölçüm: Hızlı ve kolay uygulanabilir olması nedeniyle sık kullanılır. Kontrollerde aynı kulaktan ölçüm yapılmalıdır. Kulaktan ölçümde 37.8 oC üzeri ateş kabul edilebilir.

21 Ağustos 2008

1.YAŞIN KUTLU OLSUN MELEĞİM


15-08-2008




Hayat sana hep mutluluk getirsin.Gözlerindeki bu gülümseme hiç kaybolmasın oğlum.Başarılı,şanslı,sağlıklı,huzurlu ve bizimle bir hayat diliyorum sana tanrıdan.


BUGÜN BENİM 1. YAŞ GÜNÜM.


Büyük kuziler.




Küçük kuziler.





Anneanne bugün benim 1.yaşım.



Özel istek üzerine Duygu ablasıyla...


Oyun grubumuz Efe ve Pelin.( ömer'in o gün aile arasında doğum günü partisi olduğu için aramıza katılmadı)

Tatil fotoğraflarının devamı.....

Hüseyin abisi...
Ahmet abisi...

Elif ablası....

Hatice ablası.....


Ayşenur ablası.....

Apaçi sülalesi diğer adıyla antep sülalesi.Bir teyzem hariç hepsi yukarda,fotoda olmayan o kadar çok kuzen var ki yazarsam nazar değer :)))
Kokoş teyze ve küçük kokoş elif. Bu kadar da süs olmaz ki kardeşim,bu sıcakta hiç çekilmez yahu....
Simidimizi yedik şimdi bir bardak süt içelim ki büyüyelim.


Yedi cücelerden rüzgar. Yedi cüceler evde piyensesi bekliyo...(müzikli kitabı olanlar bilir :))


Valla sonax'dan iyi temizlediler arabamı.

İki yakışıklı bir karede pek bulunmaz.Doya doya bakın.

12 Ağustos 2008

Tatil dönüşü İstanbul'a adapte olmak

Hiç hesapta olmayan bir tatil yaptık oğlumla.Tabi yanımızda 17 kişi daha vardı.4 teyzem,onların çocukları,annem ve biz. Gaziantep'ten gelen teyzemlerle birlikte en küçük teyzemin yazlığına gittik.2 günlüğüne gitmiştik ama 12 gün kaldık :)) Rüzgar'ın ilk tatili ve ilk babasından ayrılışıydı.
Teyzelerimin çocuklarıyla oynamaktan,kucaktan kucağa dolaşmaktan açık havada olmaktan kafayı yedi rüzgar :))
Fotoları çok yakında koyacağım ama malum bu cuma kıpırcan'ın doğum günü ve ben büyük bir koşuşturma içindeyim.Şimdilik sadece birkaç foto.....

11 Ağustos 2008

Rüzgar'ın ahmet abisi ,benim en küçük teyzemin 3 çocuğundan en küçüğü.Ve rüzgar'ın en çok güldüğü iki kişiden biri.Diğeri ise hüseyin.Galiba bu çocuk hemcinslerini şimdiden anlıyor.


Yazmaya gerke var mı....benim kucağımdayken tereddütsüz gittiği ve onun kucağındayken asla kimselere gitmediği anneannesi.Gözlerdeki mutluluktan anlışılıyor sanırım.


En küçük teyzemin ilk çocuğu Ayşenur.Türk kahvesi meşhurdur.Onun elinden türk kahvesi içemeyenlerin büyük kaybı var.O bizim ilk göz ağrımız.....

Kahvaltı sonrası kahvemizi özledim afenur....


Aynı benim sitil :)))

 
Posted by Picasa
 
Posted by Picasa