5 Mayıs 2008

EMZİRMENİN YARARLARI

Tartışmasız en iyi besin desteği anne sütüdür.Emzirme,bebeğinizi kulak,burun ve boğaz enfeksiyonlarına,alerjik risklere(solunum ve beslenme),atopi,diyabet ve obezite gibi hastalıklara karşı korur.Ayrıca göğüs ve rahim kanseri riskini azaltan ve koruyan hormonların gelişmesini sağlar.Bu hormonlar doğum sonrası bunalımını da engeller.Ayrıca anne sütü ileriki yaşlarında, diğer besinlerle beslenen bebeklere göre daha zeki olmalarına katkı sunar.Doğumdan sonra gelen ilk sarı süt, bebek için çok önemlidir, çünkü bebeğin ilk aşısıdır.Anne sütünde yeterli miktarda su bulunduğundan ilk 6 ay bebeğe su vermeye gerek yoktur. Anne sütünün içinde yeterli demir olduğu için, emzirilen bebeklerde kansızlık görülmez.

İdeal Emzirme Nasıl Olmalıdır?

Emzirme doğumdan yarım saat sonra başlamalıdır.Bebek her ağladığımda emzirilmelidir.Yapay meme veya emzik emzirme döneminde bebeklere verilmemelidir.
Sezeryandan sonra bile olsa,klasik pozisyonda oturabiilir veya kolunuzun ya da bir yastığın üzerine doğru yan yatabilirsiniz.Önemli olan bebeğinizi,midesi sizin vücudunuza değecek,yüzü direkt olarak göğüslerinize bakacak,kulaklarıyla omuzu aynı eksende,başı hafifçe arkaya doğru eğik olacak şekilde tutmalısınız.

Doğru Emzirdiğimi Nasıl Anlarım?

İyi meme emen bebek uzun yutkunmalar gerçekleştirir.İlk ay günde 5-6 kez bezini ıslatır ve en az iki kez altın sarısı renginde kaka yapar.İkinci ayla birlikte dışkılama seyrekleşir.En önemlisi bebeğinizin düzenli kilo almasıdır.

Anne Sütünü Nasıl Arttırabiliriz?

Yenidoğan bebeğinizi en az 2 saatte bir emzirin, uyuyorsa uyandırın. Gece ise, 4-5 saatten uzun uyumasına izin vermeyin, uyandırıp emzirin. Bebeğin sık sık emmesi anne sütünü arttıracak en önemli etkendir.
Göğsünüzde her zaman bebeğe yetecek süt vardır, emzirme sırasında da, hormonal uyarıyla vücut yeniden süt üretecektir. Göğüslerin çok dolu olması bebeğin daha çok doyduğunu göstermez. Aynı şekilde, bazen pompayla sütü sağan anneler gelen miktar karşında hayal kırıklığı yaşayabiliyorlar.
Bebeğin belli bir süre değil, bir göğsü bitirene kadar emmesini sağlayın, sonra da öbür göğse geçin. Böylece, hem önce gelen sulu sütü, hem de sonra gelen yağlı sütü alacak, vücudunuz da süt yapımı için gereken uyarıları almış olacaktır. Emzirme Sırasında Bebeği Mümkün Olduğunca Çıplak Bırakın: Emerken kolay yorulup bırakan, uyuyakalan bebekler; bezleri kalacak şekilde soyulup anneyle cilt teması sağlanırsa daha uzun ve etkili emmeleri sağlanabilmektedir. Üşümemesi için bir örtü ile korunarak emmesi sağlanabilir. Emerken özellikle bebeğe eldiven giydirmemeli, anneye dokunabilmesine fırsat vermeliyiz.
Bol bol su içmek anne sütünü fazlasıyla arttıracaktır.

Hiç yorum yok: